– Vad är nätfiske – och hur skyddar du dig?
Lästid: 4 minuter.
Metoderna för bedrägerier som nätfiske, eller phishing, blir allt mer sofistikerade; inte minst genom den snabba AI-utvecklingen. I den här artikeln får du svar på vanliga frågor som vad nätfiske betyder, hur angreppen brukar gå till och vad du kan göra för att undvika att du själv eller dina medarbetare drabbas.
Vad innebär phishing?
Nätfiske (även kallat phishing) är en typ av cyberbrottslighet där bedragare utger sig för att vara en legitim avsändare, som till exempel din bank, en myndighet, ett företag eller någon du känner. Målet är att komma över lösenord, bankuppgifter och annan känslig information, eller att infektera uppkopplade enheter och system med skadlig kod.
Hur går det till?
Via kanaler som e-post, sms eller sociala medier sprider bedragarna länkar som leder till falska webbsidor där du som mottagare kan luras att fylla i känsliga uppgifter. Med hjälp av informationen kan brottslingarna sedan exempelvis ta kontroll över dina användarkonton för fortsatta bedrägerier, sälja uppgifterna vidare eller föra över pengar från ditt bankkonto.
Några närliggande begrepp är vishing (en hopslagning av orden ‘voice’ och ‘phishing’), som är en form av telefonbedrägerier och smishing (av ‘sms’ och ‘phishing’), där bedragarna tar kontakt via sms.
Olika typer av nätfiske
Här nedan listar vi fyra vanliga varianter och tillvägagångssätt.
Nätfiske i mail
E-post är en av de allra vanligaste kanalerna för nätfiske. Det typiska tillvägagångssättet är att skicka meddelanden som ser ut att komma från pålitliga källor, såsom banker eller kända företag. Dessa bluffmejl kan innehålla hot om att ditt konto är på väg att stängas ner, eller någon form av erbjudande som kräver omedelbar åtgärd. Syftet är att skapa en känsla av att det är bråttom, så att du som mottagare agerar impulsivt och inte tänker kritiskt innan du klickar på en länk eller laddar ner en bifogad fil.
Nätfiske på internet
Nätfiske kan spridas på nätet i form av falska webbsidor som imiterar verkliga webbplatser (till exempel e-handelsföretag) för att lura dig som användare att ange dina inloggningsuppgifter. Angriparna är väldigt noggranna med att få bluffsidorna att se så autentiska ut som möjligt, så att du ska känna dig trygg nog att lämna ut personlig information.
Nätfiske via sociala medier
Phishing i sociala medier handlar om att utnyttja den tillit som finns i våra sociala nätverk. En vanlig metod är att angriparna sprider skadliga länkar via meddelanden som ser ut att komma från någon du känner, eller från en välkänd organisation. Det kan handla om lockande erbjudanden eller en uppmaning om att hjälpa en vän eller anhörig som råkat ut för problem.
Spear phishing och riktade attacker
Spear phishing är en mer målinriktad form av nätfiske där angriparen har anpassat sina falska meddelanden specifikt till individuella mottagare eller företag. Denna metod kräver en del förarbete från angriparens sida, som att göra research om dina intressen eller ditt företags arbetsmiljö. Det ger en detaljrikedom som kan vara väldigt övertygande, vilket gör angreppen svårare att upptäcka än sådana som bygger på standardiserade bluffmeddelanden.
Så kan du identifiera ett nätfiskeförsök
För att upptäcka försök till nätfiske gäller det att vara extra uppmärksam på:
- meddelanden från misstänkta avsändaradresser
- brådskande förfrågningar om personlig eller ekonomisk information
- märkliga ordval och andra språkliga tecken på maskinöversatta eller AI-genererade texter
- uppmaningar om att klicka på länkar eller ladda ner filer
Vanliga konsekvenser
Nätfiske kan leda till dataintrång, identitetsstöld, ransomwareattacker, ekonomiska förluster (då obehöriga kommer åt bankkonton), och fortsatta bedrägerier mot andra genom exempelvis ett kapat e-postkonto.
Så skyddar du dig
Några sätt att undvika att nätfiskarna får napp är att:
- kontrollera avsändarens identitet noggrant (t.ex. genom att dubbelkolla stavningen i e-postdomänen)
- vara skeptisk mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna
- använda unika och starka lösenord
- aktivera tvåfaktorsautentisering där det är möjligt
Vikten av uppdaterad säkerhetsprogramvara
Cyberbrottslingarna utvecklar ständigt sina metoder. Därför är det viktigt att du alltid använder de senast uppdaterade versionerna av din säkerhetsprogramvara, som exempelvis brandväggar och antivirusprogram. Det ger ett extra skyddslager genom att identifiera och blockera skadliga e-postmeddelanden och webbplatser, så att du och dina medarbetare slipper nås av dem och lockas att klicka.
Vikten av medvetenhet och utbildning
Det är inte bara programvaran som behöver hållas uppdaterad, utan också kunskaperna. Se därför till att regelbundet informera och utbilda medarbetarna om hur de kan känna igen nätfiskeförsök och vad de behöver tänka på överlag för att upprätthålla en hög cybersäkerhet – både på jobbet och i privatlivet.
Tips på vidare läsning
Vill du lära dig mer om olika sorters cyberhot? Missa inte vår artikel om hur du skyddar dig mot DDoS-attacker.