– Driftstörningar – en vardagsutmaning för nordiska IT-chefer

Lästid: 9 minuter.

1 av 10 IT-chefer har återkommande problem med driftstörningar

Lite mer än var tionde IT-chef uppger att de alltför ofta har problem med molnbaserade och lokala verksamhetssystem och applikationer. Knappt var tionde rapporterar återkommande problem med central infrastruktur såsom nätverk, servrar och switchar.

I Sverige har nästan 1 av 5 IT-chefer problem med central IT-infrastruktur

När det gäller central infrastruktur, såsom lagringsnätverk, servrar och switchar, sticker Sverige ut. Här upplever nästan var femte IT-chef (17%) återkommande problem, att jämföra med 4% i Danmark och 3% i Norge.

Samma tendens märks på frågan om problem med lokala respektive molnbaserade verksamhetssystem och applikationer: IT-cheferna i Sverige uppger återkommande problem i betydligt högre utsträckning än de norska och danska.

IT-chefer i privat sektor rapporterar fler driftproblem än offentlig sektor

Trots att de privatanställda IT-cheferna är nöjdare med sin IT-miljö uppger de i högre utsträckning än de offentliganställda att de har återkommande problem med sina nätverk, servrar, system och applikationer.

Detta är också intressant med tanke på att IT-chefer i privat sektor inte planerar att öka sin outsourcing i samma utsträckning som i offentlig sektor. Att lägga över driften på externa partners hade annars kunnat ses som en tänkbar åtgärd för att slippa lägga interna IT-resurser på att hantera driftstörningar.

Driftproblem med IT-infrastrukturen vanligare hos stora företag

Jämför vi svaren utifrån bolagsstorlek verkar problemen med central IT-infrastruktur störst i bolagen med högst omsättning och flest anställda. De större företag tenderar också att planera för mer outsourcing än de med färre anställda. När det gäller molnbaserade och lokala system och applikationer är bilden mer varierad.

Expertens kommentar:

“Frekventa driftstörningar har en direkt påverkan på verksamhetens produktivitet, men också på förtroendet från kunder och andra intressenter. Det är ofta ett tecken på bristande redundans. Dagens IT-infrastrukturer kan vara väldigt komplexa, med hybridupplägg och multicloud-miljöer som involverar flera olika leverantörer. Det gör det extra viktigt att ha processer på plats för att undvika att ens system blir sårbara. Man behöver också tydliga incidentplaner för att kunna agera snabbt om något händer.”

Emma Helton, Security Product Manager på GlobalConnect

 

Hur bygger du en säker IT-miljö?

Se hur nordiska företag hanterar säkerhetsutmaningar