– 7 tecken på att din it-miljö inte är framtidssäkrad
Lästid: 12 minuter.
Att ha en framtidssäkrad IT-miljö är avgörande för att kunna möta verksamhetens behov idag och i framtiden. Här är sju tydliga tecken på att det är dags att uppgradera din IT-infrastruktur.
1. Det finns system utan tydlig ägare
Legacysystem blandat med nyare mjukvara och hemmabyggda speciallösningar i en spretig it-miljö utan tydlig överblick? Extra trassligt brukar det bli om din verksamhet har genomgått omorganisationer, hopslagningar eller uppköp under årens lopp. Då är det mer regel än undantag att du har system som skvalpar runt utan tydlig ägare.
2. System som skulle ha avvecklats lever ändå kvar
Beslutet är tydligt: alla projekt ska flyttas över till det nya, smarta systemet som ni har investerat i, och som kommer att ersätta två äldre som nu kan avvecklas. Skönt! Migreringen börjar bra. Men så kör den fast. Den som hade ansvaret slutar, eller så finns det ett specifikt kundprojekt som verkar lite för krångligt att flytta över (och som trots allt genererar en viss intäkt). Så står du där ett år senare med tre system istället för ett. Och en ännu rörigare mix av gammalt och nytt.
3. Det händer att medarbetare snubblar över saker som ingen känner igen
‘Nån som vet var det här är?´ skriver en kollega i chatten efter att ha upptäckt ett dataset som säkert hade ett jättebra syfte en gång i tiden. Men upphovspersonen har slutat för länge sedan och nu vet ingen vad det rör sig om. Vågar du radera, eller kommer något plötsligt sluta fungera då? Å andra sidan: vågar du behålla något som du inte har full koll på?
4. Du är låst vid specifika system eller leverantörer
Köper du oftast in hård- och mjukvara från vissa specifika leverantörer, på grund av personliga preferenser? Det behöver inte vara fel i sig, men kan göra din verksamhet väldigt beroende av enskilda aktörer. Till slut blir det svårt att byta, även om du skulle vilja. Eller förhandla till dig ett bra pris när det är dags att förnya avtalet. Och den dagen teknikutvecklingen går åt ett nytt håll – eller leverantören bestämmer sig för att sluta uppdatera lösningen – så har du en riktigt besvärlig sits.
5. Du vill dra nytta av AI-utvecklingen men kan inte
AI och automatisering innebär enorma möjligheter till effektivisering. Eller? Allt hänger på att din data kan flöda fritt i ett snabbt och säkert kretslopp. Med en föråldrad it-miljö är det tyvärr en avlägsen dröm. Så medan vd:n frågar dig varför verksamheten inte redan är helt automatiserad sitter du och sliter ditt hår över inkompatibla legacysystem, oöverskådlig data och bristande nätverkskapacitet. Tåget mot den högteknologiska framtiden tycks försvinna allt längre i fjärran (medan dina konkurrenter sitter i förstaklassvagnen och smuttar champagne).
6. Allt faller om Eva-Lena säger upp sig
Hon kan också heta Putte, Samir eller Hanna. Oavsett namn är individberoendet en stor utmaning inom it. Många it-chefer vittnar om hur avgörande vissa nyckelpersoner är för driften av nätverkslösningen. Om den där nyckelpersonen skulle sluta en dag kan det bli både svårt och tidskrävande att ersätta kompetensen.
7. Du börjar svettas av orden “nya EU-direktiv”
NIS2-direktivet är utan tvekan 2024 års största it-händelse. Men det är inte första – och definitivt inte sista – gången som nya regelverk tvingar dig att se över din systemflora, din cybersäkerhet och dina tredjepartsberoenden. Fråga dig själv, och var ärlig: Tenderar din organisation att agera reaktivt istället för proaktivt i de här lägena? Nöjer ni er med att klara den absoluta lägstanivån? Eller håller ni rentav tummarna för att ni inte kommer att granskas? Då är er it-miljö knappast framtidssäkrad – varken mot cyberangrepp, böter eller konkurrensen.
Kände du dig träffad?
Om du kände igen dig i en eller flera punkter här ovanför så är du knappast ensam. Men att ett problem är vanligt betyder inte att du kan ignorera det. Missa inte artikeln där vår expert förklarar varför en rörig it-miljö riskerar att bli dyr i längden.
Är din IT-miljö redo för framtidens utmaningar?
Ladda ner GlobalConnect IT Insights: Cybersecurity, baserad på en undersökning med IT-chefer i Norden, och få experternas perspektiv på hur du kan framtidssäkra din IT-miljö och möta de största säkerhetsutmaningarna.