– Rapport: Så bedömer IT-chefer cybersäkerhetsläget i Norden

Lästid: 5 minuter.

Mot bakgrund av det oroliga världsläget och det ökande antalet cyberattacker – hur ser it-chefer i Skandinavien på cybersäkerheten i sina egna verksamheter? Ta del av utvalda insikter från en undersökning bland 225 it- och it-säkerhetschefer i Sverige, Norge och Danmark.

Undersökningen, som genomförts av Demoskop på uppdrag av GlobalConnect, ger en lägesbild av hur rustade skandinaviska företag och organisationer är inför dagens cyberhot. I den här artikeln bjuder vi på några smakprov. Fler insikter och analyser hittar du i rapporten Cybersäkerhet: Risker och resurser ur it-chefens perspektiv.

It-cheferna har gott självförtroende – men motsägelser finns

80% av deltagarna skattar säkerhetsnivån i den egna verksamheten som hög eller mycket hög. Samtidigt vittnar en oroande hög andel om att affärskritisk data inte lagras säkert, liksom att medarbetarnas säkerhetskunskaper brister. Undersökningen visar också att många it-chefer efterfrågar mer resurser för att upprätthålla den säkerhetsnivå de anser krävs. Bara var tionde anser att organisationens budget och interna kompetens räcker för att täcka både dagens behov och framtidssäkring.

Få fler insikter och analyser i rapporten

Ladda ner och läs rapporten i sin helhet för att ta del av fler insikter från undersökningen, inklusive kommentarer från GlobalConnects egna it- och säkerhetsexperter.

Hur skiljer sig svaren åt mellan länderna?

Här är tre exempel på frågor där deltagarnas svar skiljer sig åt mellan de tre länderna i undersökningen:

I Danmark är oron för it-attacker störst

Bland it-cheferna i Danmark känner 83% en oro för it-attacker eller -haverier; att jämföra med 57% i Norge och 52% i Sverige.

I Norge lagras mest data i molnet

På frågan om hur verksamhetens data lagras sticker Norge ut med störst andel i molnet – 33%. I Sverige är motsvarande siffra 19% och i Danmark endast 9%.

I Sverige sitter flest it-chefer i ledningsgruppen (med knapp marginal)

Det är långt ifrån självklart att it-chefen sitter med i ledningsgruppen. I Sverige är andelen 60%, i Danmark 55% och i Norge 54%.

Privat och offentlig sektor har olika säkerhetsutmaningar

Svaren i undersökningen skiljer sig också delvis åt beroende på om deltagarna arbetar i offentlig sektor eller i det privata näringslivet. Till exempel uppger 16% av de privatanställda it-cheferna, men bara 5% av de offentliganställda, att deras verksamhet har den bästa möjliga it-miljön. Andelen som uppger att de löpande byter ut föråldrade delar av sin it-miljö är också högre i privat än i offentlig sektor.

Samtidigt är det något fler i den privata sektorn som uppger att de har affärskritisk data som inte är säkert lagrad, liksom att de har utsatts för minst en it-attack de senaste två åren.